Viktig fråga vid köp av häst - Är det foderrand eller fångrand på hovarna?
Det här inlägget handlar om när en häst byter ägare och övergången från säljaren via ett försäljningsstall med gårdsbesiktning och slutligen till köparen med fokus på hovarna.
Jag arbetar som professionell hovslagare, godkänd av Jordbruksverket sedan 2013 och blev väldigt berörd av denna händelse. När jag kommer in i bilden dvs när hästen ska skos hos köparen, upptäcker jag att den har breddad lamell i alla fyra hovar. Det går inte att ta miste om vad som skett och det syns även tydligt utanpå hovväggen med ett tränat/professionellt “öga” Det går att göra en ungefärlig tidsuppskattning om när den akuta fång-fasen varit. Vid det här tillfället kunde jag uppskatta det till ca 3-4 månader tidigare, då hästen var i säljarens ägo. Säljaren och försäljningsstallet förnekar kännedom om fång och enligt gårdsbesiktningen som gjordes på försäljningsstallet fick hästen väldigt gott helhetsomdöme utan anmärkning.
Jag kommer tillbaka för att sko hästen nästa gång och står fast vid min bedömning. Kunden har haft ytterligare en veterinär som tittat på hovarna som konstaterade att ränderna på hovväggen var pga foderbyte, dvs inget att oroa sig för. Oseriöst i min mening. Nu föreslår jag röntgen för att det är enda sättet att få fram sanningen om hästens tillstånd. Röntgen visar på hovbensrotation i samtliga hovar samt en aning hovbenssänkning båda fram. Köparen blir förtvivlad, kontaktar säljaren igen med röntgen-bevisen och en tvist är ett faktum. Nu har köparen fått ta juridisk hjälp och reklamerat köpet. Hon trodde hon köpte en av veterinär-besiktigad fullt frisk och ridbar häst men har nu en icke fullt ridbar häst som ej har full bärighet i sina hovar förrän all hovvägg vuxit ut på nytt, vilket tar ca 9-12 månader totalt från akuta fasen.
Min reflektion av hela händelsen förutom att det är väldigt sorgligt för alla parter är att själva besiktningsförfarandet bara görs av veterinär. Om hovarna är släta, fina, symmetriska och balanserade är det sannolikt friska hovar men är hovarna i dålig balans, trasiga, asymmetriska, ränder mm är det kanske bara dålig hovvård men helt säker kan man inte vara. Röntgen eller utbildad hovslagare borde vara det som gäller här. En utbildad hovslagare kan utifrån sin profession bedöma kvalitet och friskheten i hovarna. Vi som jobbar dagligen med hovar kan utläsa väldigt mycket i och på hovarna. Att bedöma status på skodda hovar kan aldrig bli en fullvärdig bedömning av hovarnas kvalitet och friskhet. Besiktigande veterinär i det här fallet borde ha gjort en reservation på hovarna och hänvisat vidare till hovslagare eller röntgen. För det icke tränade ögat kan det tolkas som en foderbytesrand men risken att felbedöma ränderna kan få extrema konsekvenser för hästen och orsaka extrem smärta om hästen belastas med normal ridning som då mekaniskt förvärrar bärigheten i hovväggen, som kan visa sig som bl.a. sulsänkning i hovarna. Utöver problemen med hovarna kan en häst som haft fång aldrig få fri tillgång på gräs igen eller gå på lösdrift eftersom återfall är vanligt. Kostnader för hovvård ökar markant vid fång eftersom det krävs specialskoning och tätare sko-intervaller tills ny hovvägg vuxit ut hela vägen från kronrand till skoläget och du kan ju inte rida din nya häst som var avsikten vid köpet från första början!
… en sorglig story som jag ännu inte vet hur det kommer att sluta. Jag hoppas att det blir en bra lösning för alla parter men mitt hjärta vurmar för hästen, att han ska få det bra.
Vid pennan, Bridget Uvemark, av Jordbruksverket godkänd hovslagare